X

Mat och konsumtion

Våra mat- och konsumtionsvanor påverkar miljön stort. Att äta mindre animaliska produkter och mer vegetariskt är ett enkelt sätt att minska sin miljöpåverkan.

Vi påverkar miljön i stor utsträckning baserat på vår konsumtion av varor och tjänster. Den mat vi konsumerar är procentuellt sett en av de största påverkningar vi gör på miljön, tillsammans med bland annat transporter.

I första hand är det vår konsumtion av animalieprodukter som ställer till med stora problem för världen. Uppfödning av nötkreatur tar stora arealer i landanspråk, samtidigt som stora arealer används för att odla kraftfoder som används till intensiv djuruppfödning. Utsläppen som genereras av konstgödsel är en annan stor påverkan från jordbruket och köttproduktionen.

Vi svenskar, tillsammans med de flesta västländer, äter alldeles för mycket kött och andra animaliska produkter ur ett långsiktigt hållbart perspektiv. Konsumtionen av animalieprodukter måste minska och det finns flera sätt detta kan göras. Ekologistas har tidigare skrivit inlägg om bland annat behovet av att införa en konsumtionsskatt på kött. Ett annat viktigt val en kan göra som konsument är att välja ekologiskt. Naturskyddsföreningen har skrivit en bra text om vilka varor som är viktigast att välja ekologiskt.

Läs allt vi skrivit om mat.

Ekologistas medlemmar Oskar och Andreas deltog i SVT Debatt för att diskutera den miljöpåverkan som den nu omoderna dieten LCHF har. SVT har plockat bort inlägget från SVT Play, men som tur var finns det kvar på Youtube...

lchf debatt

Två enkla sätt att börja minska sin miljöpåverkan genom att ändra matvanor, är att bli lunchvegetarian eller att testa en köttfri dag i veckan. På temat köttfri dag har våra vänner på Köttfri måndag mer information.