X

Svar på tal, Anders.

Jag fick syn på en kommentar här inne på Ekologistas som krävde lite extra analys. Eftersom jag nu ändå har lagt ner tid på att undersöka saken så tyckte jag att det var trevligare att dela med mig till er alla istället för att lägga det i kommentarsfältet till en äldre artikel som förmodligen inte så många läser längre. Vi vill ju ha det senaste!

Det var signaturen Anders som sa att

Även om vi fördubblar tåg och buss och flyttar alla resor kortare än milen till cykel, så står bilen ändå för 60-65 % av reskilometrarna.

Första gången jag läste det så reflekterade jag inte så mycket över det hela, men igår så blev jag lite nyfiken på de där siffrorna 60-65 % och bestämde mig för att undersöka saken lite ytterligare. Efter att ha smitit in på trafikverkets hemsida så fick jag lite fakta om våra resor. Det första jag la märke till var att

En genomsnittlig dag förflyttar sig Sveriges befolkning 363 miljoner kilometer. 64 procent av alla dessa kilometrar sker som förare eller passagerare i bil

Det innebär att utan att förändra vårt resande någonting över huvudtaget så ligger vi redan inom de 60-65 % som Anders målar upp i sitt scenario. Eftersom Trafikverket även ger oss lite siffror för vårt övriga resande så kan vi börja räkna.

15 procent i flyg, 7 procent i tåg och 6 procent i buss.

Jag antar i mina beräkningar att andelen flyg är oförändrad, eftersom Anders inte sa något annat. Det gör också att beräkningen blir lättare. En dubblering av antalet personkilometer med tåg och buss ger i så fall en minskning av antalet personkilometer med bil, med lika mycket. Alltså går vi från 64 % till 51 % (en enkel beräkning i form av 64 - 7 - 6 = 51).

Trafikverket ger oss även lite mer info, nämligen

Den genomsnittliga reslängden för […] en bilresa [är] 3 mil.

Ungefär hälften av alla bilresor är kortare än 5 kilometer, i tätorterna oftast kortare än 3–4 kilometer.

Eftersom jag inte vet hur många bilresor som ligger inom intervallet 5-10 km så gör jag istället så att jag antar att hälften av (antalet) bilresor skippas och de är i genomsnitt 5 km vardera. Dessa resor görs istället med cykel, för att tillmötesgå Anders förslag på att vi ”flyttar alla resor kortare än milen till cykel”. Det blir inte riktigt samma sak, men nära nog hoppas jag. Enligt dessa antaganden så borde alltså i så fall ca 19 miljoner personkilometer, eller 5 % av vår totala resesträcka, ske med cykel istället för med bil. Det innebär att vi nu är nere vid 46 %.

Detta är visserligen fortfarande en väsentlig del av vår resesträcka som skulle ske med bil, men det är inte några 60-65 % som Anders hävde ur sig. Därför frågar jag dig Anders, om du läser det här: Var fick du dina siffror ifrån? Var det bara något du hittade på?

Eftersom kommentaren låg i Andreas inlägg ”Debatt i dagens GP: Stoppa stödet till etanol på spannmål och raps” som behandlade en debattartikel i GP så känner jag att jag måste ändå lägga in lite av mina egna tankar också. Som vi ser av den här analysen så kommer vi inte att slippa ifrån bilresandet ens om vi gör något så här drastiskt som Anders föreslog, så jag får till viss del hålla med om det sista han sa i sin kommentar.

Vi måste nog leva med bilen ett bra tag till - så det gäller att hitta de bra biobränslena.

Men jag skulle vilja ändra ”biobränslena” mot ”lösningarna” istället. Om det är utsläppen från trafiken som vi vill slippa ifrån så måste vi nog ta till flera lösningar som gemensamt kan fixa problemet. Genom att, som Anders föreslog, öka buss- och tågresandet och ta cykeln för de kortare resorna, så når vi inte hela vägen men det är i alla fall en bit. I det scenariot som han målade upp och jag räknade på så kunde vi ju faktiskt minska på antalet kilometrar med bil från 232 till 166 miljoner km per dag i Sverige. Det är en minskning med nästan 30 %. Eftersom en bil släpper ut mer avgaser per km under de kortare sträckorna och vi i det här exemplet har slopat alla kortare sträckor med bil, så kommer minskningen av avgaser från bilar minska med mer än 30 %. Det tillkommer dock lite från bussar osv, men inte i samma utsträckning.

Från Trafikverkets intressanta fakta kan man också läsa att

86 procent av alla bilresor till och från jobbet och i tjänsten sker med en ensam förare.

Det innebär alltså att det finns stor potential för samåkning. Vi ser också att elbilar och hybrider börjar bli allt populärare. El är inte ett biobränsle. Hur elen ska produceras och hur mycket utsläpp det i så fall kommer att innebära kan ju diskuteras, men de direkta utsläppen från bilarna minskar. Det finns också mycket kvar att göra inom energieffektivitet för bilar. De utsläpp som vi inte kan lösa med alla de möjligheter som radats upp här kan vi kanske lösa med hjälp av de där ”bra biobränslena” som Anders nämnde.

Möjligheterna är stora

Publicerad den 13 maj, 2011 av Henric Lassesson under kategori(er) Blogg, Övriga miljöfrågor, Svar på tal, Transporter, samt under etikett(er), , , .

Visa modereringspolicynLämna ett svar