X

Premiärtur med elbuss 55

Det var strålande solsken, klockan började närma sig 11:00 och jag hade turen att få följa med på premiärturen, tre timmar innan den officiella trafikstarten, av den nya elbussen i linje 55 som nu går i Göteborg, mellan Chalmers två campus (se karta). Bussen gled tyst in på hållplatsen och alla samlades för att ta lite bilder, med den ena kameran häftigare än den andra. Jag tog en bild med mobilen. Hoppas att den duger. Efter fotostunden så var det dags att kliva på och bussen gled iväg lika tyst som den kom in. Det var en mycket behaglig färd. Visst hörde vi en del skrammel när vi körde över den gamla Göta Älvbron, men det var inga som helst problem att höra vad Volvo Bussars vd Håkan Agnevall och Volvokoncernens hållbarhetschef Niklas Gustavsson hade att säga under sina presentationer som hölls under färden.

Elbuss 55

Det slog mig då att det har, i media, lagts väldigt mycket fokus på hur utsläppsfri och tyst elbussen är jämfört med traditionella bussar, men i själva verket så handlar det om så himla mycket mer än så, vilket inte är helt uppenbart. Det har satsats stort på att göra den nya kollektivtrafiken bekväm, tillgänglig och användarvänlig. Ombord finns gratis WiFi, uttag för USB-laddare, informationsskärmar (kan användas för underhållning), extra breda dörrar för snabb av- och påstigning och goda möjligheter för rullstolar och barnvagnar. Bussarna är framförallt ämnade för korta sträckor inom stadskärnan så det finns framförallt gott om plats för stående, till och med så att de nedfällbara sätena i mitten är låsbara (i uppfällt läge) från förarplats så att det ska få plats fler ståendes vid högtrafik. I och med att bussarna är tysta och utsläppsfria så skapas det dessutom helt nya förutsättningar för hur man kan bygga städer i framtiden, med busshållplatser som integreras i byggnaderna. Det är just därför vi nu har en inomhushållplats på Lindholmen, något som förmodligen kommer att uppskattas av många de dagar då det regnar. Tanken är att göra kollektivtrafiken mer attraktiv än bilen för så många som möjligt.

För mer info så kan ni kolla mitt förra inlägg om elbussen. Vill ni ha rörliga bilder och lite munter musik så kan ni kolla filmen nedan.

 

Publicerad den 17 juni, 2015 av Henric Lassesson under kategori(er) Blogg, Transporter, samt under etikett(er), , , , , , , .

Visa modereringspolicynLämna ett svar