X

Nu blir vi fördrivna även från havets eden – Fisken håller på att ta slut

Sätter man sig in i problemen med överfiskning och degradering av marina ekosystem så blir man lätt både häpen och deprimerad. Personligen har jag intresserat mig för det här ett tag nu och blev därför "glad" över att se att Mijöaktuellt uppmärksammar en studie från University of British Columbia som har undersökt situationen för fiskbetånden i världen.

Forskarna bakom studien har upptäckt att två tredjedelar av alla stora rovfiskar som torsk, lax, hajar, tonfisk, hälleflundra och andra har försvunnit från världshaven. Detta öppnar upp för små betesfiskar som hela tiden blir fler. Detta gör att haven hotas av ett ekologiskt haveri.

Forskarna menar att de ekologiska systemen i havet just nu är mycket ostabila. Det gör att vi kan förvänta oss stora svängningar från år till år där vissa arter kommer att öka snabbt i antal under en period för att nästan försvinna helt. Man konstaterar också att det lätt uppstår övergödning, algblomning och syrebrist i ett så ostabilt system.

Vad som menas är att den naturliga ekosystembalansen har blivit rubbad eftersom rovfiskarna har blivit så få. Färre rovfiskar leder till fler bytesfiskar, vilket leder till färre kräftdjur och snäckor, vilket leder till mer alger.

I en annan mycket läsvärd artikel i NyTeknik från i höstas säger den itali­enske ekologiprofessorn Fernando Boero att:

När fiskarna är borta tar maneterna över haven. Minskar mängden fiskyngel blir det ekologiska nischer lediga för maneterna. Vi går från fiskarnas era till maneternas. Se Mediterranean Jellywatch Programme.

På frågan om vad man kan göra åt saken svarar han:

Vi får göra som på land. Vi får stoppa rovdriften på vild fisk, och gå över till havsbruk.

Boero fortsätter på ämnet med en fantastiskt kreativ allegori över människans övergång till att bli jordbrukare:

Gud gav människan i uppdrag att namnge alla djuren, det vill säga att skaffa kunskap. Men att tulla på den förbjudna frukten var att gå över en gräns. Nämligen att begå rovdrift på naturen. Som straff driver Gud ut människorna ur Eden. De blir tvungna att överge sitt sorglösa samlande och jagande och i stället börja jobba för brödfödan. När människorna blev jordbrukare började arbetet med att helt förändra jordens yta.

Men när det gäller haven är människan fortfarande på jägar- och samlarstadiet. Precis som Adam och Eva före syndafallet tar vi för oss av allt som finns utan att bekymra oss om framtiden. I dag dammsugs haven på liv ner till 3 000 meters djup.

Nu blir vi fördrivna även från havets Eden - ­Fisken håller på att ta slut.

(Läs gärna WWF:s fiskguide om ni vill äta fisk med gott samvete)

Publicerad den 27 februari, 2011 av Oskar Englund under kategori(er) Biodiversitet, Blogg, Övriga miljöfrågor, samt under etikett(er), , .

Visa modereringspolicynLämna ett svar