X

Årets julklappstips + introduktion till ekosystemtjänster

Ett julklappstips kanske kan vara välkommet i dessa bråda juletider! Därför tänkte jag dela med mig av en ny tjänst som vi blev tipsade om för ett tag sedan och kombinera med att ge en kort introduktion till ett ämne som jag jobbar mycket med för tillfället.

Tjänsten, eller produkten om man så vill, heter CarbonBills och introduceras på detta sätt av företaget självt:

Ett enkelt och snyggt sätt att ge bort klimatkompensation!

Vi vill skapa medvetenhet, väcka debatt och få människor att göra något åt klimatfrågan. Därför skapade vi CarbonBills. Det är en gåva som motverkar global uppvärmning, bevarar hotade ekosystem och bekämpar fattigdom. CarbonBills kommer att göra både dina vänner och vår planet lite gladare.

Med konkret köper man för 100 kr ett bevis för klimatkompensation motsvarande 500 kg CO2 som kommer från trädplanteringsprojektet Sofala Carbon Community i Mocambique. Projektet är granskat och certifierat av Plan Vivo.

Vi har valt att låta all klimatkompensation som ligger till grund för CarbonBills komma från projektet Sofala Carbon Community i Moçambique. Anledningen till det är att vår samarbetspartner ZeroMission gjort bedömningen att den samhällsnytta, i form av fattigdomsbekämpning, som uppstår parallellt med klimatnyttan är störst just där.

Företaget ger dessutom bort minst hälften av allt överskott till välgörande ändamål, vilket vi gillar.

-

Vad innebär det då att projektet är certifierat av Plan Vivo?

Plan Vivo is a standard for designing and certifying community-based payments for ecosystem services (PES) programmes.

Ekosystemtjänster kallas de tjänster som jordens alla ekosystem förser oss med. De kan sorteras under fyra kategorier, varav reglerande tjänster (regulating services) är de som oftast hänvisas till i s.k. PES-program. Exempel på reglerande tjänster är klimatkontroll, luft- och vattenrening samt erosionskontroll. PES-projekt går alltså ut på att markägare får betalt för att bruka marken på ett sådant sätt att ekosystemtjänster skapas eller upprätthålls. Ett vanligt exempel på ett PES-projekt är att en markägare får ersättning för att bevara eller återskapa skog i syfte att binda kol eller skydda känsliga ekosystem.

Jag är tyvärr ingen expert på just PES (har dock pysslat med det lite grann det senaste året), så jag kan inte uttala mig om huruvida just ett Plan Vivo-certifierat projekt är det bästa alternativet för en tjänst som CarbonBills. Plan Vivo fick dock ett positivt omnämnande i en rapport för Europakommissionen tidigare i år, som jag var medförfattare till, och såväl FAO som Rainforest Alliance har tidigare gett Plan Vivo goda omdömen. Från CarbonBills hemsida:

2010 | the FAO’s‘Climate-Smart Agriculture’ review highlights Plan Vivo as an example of how carbon sequestration through land use, land use change and forestry (LULUCF) can both promote sustainable rural livelihoods as well as generate verifiable carbon emissions reductions for the international community.

2009 | Rainforest Alliance. The 2009 Rainforest Alliance report, ‘Guidance on Coffee Carbon Project Development’ identifies the Plan Vivo Standard as one of the two most suitable standards for certifying carbon projects involving smallholder coffee producers, recognising the pioneering work done by the Mexico Plan Vivo programme, Scolel’Te in engaging coffee smallholders in forest carbon.

-

Avslutningsvis: Det är roligt med initiativ där privatpersoner på ett enkelt och konkret sätt kan kompensera för sin klimatpåverkan. CarbonBills verkar vara en vettig tjänst och vi önskar dem lycka till i sitt arbete!

Publicerad den 21 december, 2011 av Oskar Englund under kategori(er) Biodiversitet, Blogg, Klimat(frågor), Övriga miljöfrågor, Produkter, samt under etikett(er), , , , , .

Visa modereringspolicynLämna ett svar