X

Miljöpolitisk logik

Idag besökte Mistras VD Lars-Erik Liljelund Chalmers för att hålla en presentation i seminarieserien "The Reflecting Engineer". Utöver jobbet på Mistra så har Lars-Erik även jobbat med att utreda hur många rovdjur vi ska ha i Sverige. Igår la han fram ett förslag om att Sverige borde fördubbla vargstammen, vilket kan ses som ett bra steg i rätt riktning vad gäller vargarna. (Oskar har tidigare kommenterat den svenska rovdjurspolitiken här på Ekologistas).

Men, det är inte det dagens inlägg handlar om. Lars-Erik visade nämligen en mycket intressant bild under sin presentation, i vilken han hade lagt upp fyra viktiga punkter för hur politiker tänker när det kommer till miljöpolitik.

  • Den politiska logiken är inte detsamma som "vanlig" logik
  • Enbart det faktum att ett problem är allvarligt betyder inte att man löser det
  • Detta innebär nödvändigtvis inte att man förnekar det
  • En lösning på ett problem måste vara implementerbart i samhällssystemet

Jag tyckte att det var ett gäng mycket intressanta punkter som han tog upp. Vi ska komma ihåg att fram till nyligen var Lars-Erik rådgivare åt Fredrik Reinfeldt, men Lars-Erik sa att han tyckte att alla politiker tänker enligt denna logik.

Vad tycker ni om de här punkterna? Har han rätt?

Betyder "implementerbart i samhällssytemet" att man bara kan implementera det som väljarna vill ha idag, utan att tänka på framtiden? Alltså, politikerna kan till exempel inte säga att de vill höja skatten på fossila bränslen även om de vet att det behövs eftersom de då inte får väljarnas förtroende...

Hur löser man ett sånt problem?

---

Som en avslutande lite komisk kommentar kan jag nämna att Lars-Erik tyckte att de som var involverade i debatten kring vargstammen (båda sidor i debatten) borde gå till en psykolog innan de uttalar sig igen. I och med att han lämnade ett förslag på att vargstammen borde fördubblas så kan man ju undra ifall det är en av sidorna som borde besöka en psykolog oftare än den andra...

Publicerad den 12 april, 2011 av Andreas Hanning under kategori(er) Blogg, Miljöpolitik, samt under etikett(er), , .

Visa modereringspolicynLämna ett svar