X

Höjning av bensinskatten möjlig

För två dagar sedan frågade jag ifall ”implementerbart i samhällssytemet” betyder att man bara kan implementera det som väljarna vill ha idag, utan att tänka på framtiden? Det skulle i såna fall betyda att politikerna inte kan säga att de vill höja skatten på fossila bränslen även om de vet att det behövs, eftersom de då inte får väljarnas förtroende.

I dagens Expressen uttalar sig Thomas Sterner (professor i miljöekonomi vid Göteborgs Universitet) och säger att vi visst kan höja bensinskatten. Han menar att politikerna har missuppfattat hur en höjning slår mot låginkomsttagare och mot landsbygden.

[V]år forskning talar i stället för att bensin- och dieselskatten i Sverige är progressiv, med undantag för de med allra störst inkomster. Det är medel- och höginkomsttagarna som bär den största bördan från bensin- och dieselbeskattning.

Det är ytterst befriande att höra forskare som säger ifrån i den offentliga debatten för att få politikerna på rätt spår. Sterner fortsätter med:

För klimatet är nivån på bensinskatten avgörande. Marginella höjningar gör marginell nytta.

Det är dags att höja skatterna på riktigt på de saker som skadar klimatet och det är bra att få höra det från forskare som verkligen vet vad de talar om!

Publicerad den 14 april, 2011 av Andreas Hanning under kategori(er) Blogg, Fossila bränslen, Miljöpolitik, Övriga miljöfrågor, Transporter, samt under etikett(er), , , , , .

Visa modereringspolicynLämna ett svar