X

Släpp biffen och kom in i matchen!

Vi svenskar äter allt mer kött, nämligen, på 50-talet så åt vi 51 kg per år, jämfört med idag, då siffran är 85 kg per person och år. Det här är färska siffror som kommer ifrån jordbruksverket. Det är en ökning med nästan 67%.

Det var vad man fick höra från Studio Ett, i fredags.  För er bekvämlighet så ligger programmet inbäddat längst ner i inlägget.

I början av klippet så får vi höra lite kommentarer från folk vid en köttdisk i Göteborg. Jag vet inte om det generellt är på det här sättet, men från dessa kommentarer så tycker jag att det låter som om det framförallt är medelålders och äldre män som inte kan tänka sig att släppa biffen. Det verkar vara ett känsligt ämne för dem. De vägrar att tro att klimatet och miljön kan påverkas av köttkonsumtion och framförallt så vill de själva bestämma vad som ska ätas. För er som är nyfikna så har Oskar redogjort för vad köttproduktion innebär för miljön och klimatet.

Huvudattraktionen i programmet är ändå en kort debatt mellan Jens Holm (V), riksdagsledamot och miljöpolitisk talesperson, och Sten Bergheden (M), riksdagsledamot och lokal LRF-ordförande. Eftersom jag anser att en köfffri måndag är en bra idé, så tänker jag här nöja mig med att bemöta några av de argument som gjorde mig mest upprörd då jag lyssnade på denna debatt.

[..] om vi istället gör så att en dag veckan måste alla äta kött. Skulle då den andra delen av befolkningen, som idag väljer bort det, ställa upp på den delen?

Hur man kan komma fram till detta argument förstår jag inte riktigt. Det är ju inte så att köttätarna äter kött, endast kött och ingenting annat än kött. Det är oftast ganska mycket vegetabilier på tallriken ihop med köttet. Jag är inte vegetarian, men jag kan mycket väl äta vegetariskt. Jag är inte heller nykterist, men jag kan mycket väl dricka alkoholfritt. Ska vi kanske även tvinga alla nykterister att dricka alkohol varje lördag? Alla icke-nykterister måste ju hålla sig nyktra när de är på jobbet, när de kör bil och vid ett flertal andra tillfällen. Ibland hamnar de t.o.m. på ett kalas där det inte serveras annat än alkoholfritt. Fruktansvärt!

Självklart är det bättre om vi kan göra det här utifrån egna val, att folk själva får välja att äta vegetariskt eller ej. Däremot kan vi jobba mer för att få det köttfria alternativet att bli mer attraktivt, t.ex. genom att se till så att restauranger och storkök lär sig att laga vettig vegetarisk mat som uppskattas av alla, vilket borde vara en lämplig strategi från de restauranger och storkök som väljer att införa en köttfri dag.

En köttfri måndag behöver inte tvunget innebära att man inte kan få något kött över huvud taget. Istället kan man ha infört det vegetariska som huvudalternativ på menyn, istället för kött eller fisk som brukar vara de två huvudalternativen som finns idag. Man kan låta köttalternativet hamna bland specialmaten, som kan fixas fram då någon ber om det - precis som det alltid har varit för vegetarianer, laktosintolleranta och allergiker. Man får alltså (en dag i veckan) räkna med att få vänta lite längre, på en rätt som smakar sämre då den är snabbt ihopplockad av ett halvfabrikat - om man tvunget vill ha kött.

Kina har ökat [sin köttkonsumtion] från 4 kg till 51 kg kött och jag tycker att fokus kanske borde riktas där det verkligen ökar. Sverige är inget problem i denna frågan.

Det klassiska knepet att skylla på någon annan, vilket ofta blir Kina. "Om inte Kina gör något, så behöver inte vi heller göra något". Vi käkar ju "endast" 85 kg per person och år i Sverige idag. Kineserna ligger på en nivå motsvarande vår konsumtion på 50-talet. Visst kan vi försöka påverka Kina och andra länder, men det skulle kunna vara lämpligt att börja på hemmaplan. Om inte annat så är det lättare att påverka dem, om vi kan visa att vi är villiga att göra det själva först.

Därför ber jag er alla att släppa biffen och komma in i matchen. Bredda ert matutbud och käka lite vegetariskt ibland. Se det som en utmaning att hitta något vegetariskt som ni gillar.

Jo, just det, jag glömde ju nästan. Burgaren på bilden längst upp är vegetarisk.

 

Uppdatering 2012-02-08: Siffrorna från jordbruksverket ligger här. Dessa siffror har även nämnts i pressen, t.ex. DN, SvD, GP, S, nt, N, AB, D, HD, Ek.

 

Publicerad den 6 februari, 2012 av Henric Lassesson under kategori(er) Blogg, Klimat(frågor), Mat, Övriga miljöfrågor, Svar på tal, samt under etikett(er), , , , , .

Visa modereringspolicynLämna ett svar