X

Rekord i växthusgaser

Vid det här laget har ni säkert alla hört talas om att Världsbanken har släppt en rapport som säger att världen är på väg mot en fyra graders uppvärmning innan slutet av det här århundradet.

The report says today’s climate could warm from the current global mean temperature of 0.8°C above pre-industrial levels, to as high as 4°C by 2100, even if countries fulfill current emissions-reduction pledges.

Detta kan troligtvis hänga ihop med att utsläppen av växthusgaser inte har minskat, utan snarare ökat, de senaste åren. Därför är det inte så konstigt att även WMO (World Meteorological Organization) gick ut med en pressrelease som sa att växthusgaserna i atmosfären har slagit nya rekord. Den svenska pressen nappade på detta och spred vidare informationen, vilket vi anser är bra. Tyvärr var det en tidning (DN) som råkade blanda ihop vissa koncept  och gav oss därför felaktig information, då de i sin iver att ge lite extra information som de andra medierna (t.ex. SR, SvD, GP och MA) inte hade givit oss. För att minska eventuella missförstånd så ska jag försöka förklara lite tydligare här.

Det som råkade förväxlas i DN's artikel är utsläpp och koncentration. De skrev

Andelen koldioxid i atmosfären har ökat i stort sett kontinuerligt sedan industrialiseringen. 2009 minskade halten på grund av den globala finanskrisen, men redan året efter steg den till nya rekordnivåer.

vilket alltså inte stämmer. I själva verket är det så att andelen (dvs koncentrationen) koldioxid i atmosfären har ökat kontinuerligt sedan industrialiseringen, även år 2009. Däremot minskade utsläppen något under 2009, men redan året därefter så steg utsläppen till nya rekordnivåer. Detta kan lätt ses i figuren nedan som kommer direkt från WMO's Greenhouse Gas Bulletin no.8, som man kan hitta från deras pressrelease.

I den vänstra figuren så ser ni andelen koldioxid i atmosfären på den blåa kurvan. I den högra figuren ser ni utsläppen av (fossilt) koldioxid på den gröna kurvan, vilken alltså gick ner en liten aning under 2009 men nu är uppe på högre nivåer än någonsin. Det är alltså den där lilla "knäcken" längst upp till höger som DN lägger nästan en tredjedel av sin artikel på.

Egentligen är det inte något förvånande att vi såg ett nytt rekord 2011, eftersom halten koldioxid i atmosfären slår nya rekord varje år. Som ni ser i den vänstra figuren ovan så stiger det stadigt uppåt hela tiden (med ungefär 2 ppm varje år), så vi har egentligen redan slagit det här rekordet som DN och de andra skriver om. Vad som kanske är lite mer förvånande (och hjärtskärande) är att utsläppen fortfarande ökar, trots att vi har blivit varnade för det här fenomenet sedan 70-talet.

En annan detalj som jag också ser som något förvånande är att andelen metan (CH4) i atmosfären också har ökat de senaste åren. Det såg nämligen ut som om den var på väg att stabilisera sig sedan början av 2000-talet, men sedan 2007 har den börjat gå uppåt igen (se mitten-figuren nedan). I WMO's GHG Bulletin får vi ingen förklaring på varför andelen metan har börjat öka igen. De säger att det behövs mer information och fler mätningar innan de kan dra några slutsatser. Jag har ändå ett par teorier om vad som skulle kunna ha hänt på sistone. Dels har vi USA's ökade intresse för naturgas och deras "fracking", där de knäcker i sönder berggrunden med högt tryck. Min gissning är att den verksamheten kan orsaka en del läckage av naturgas, som till stor del är metan. Dessutom har vi även den tinande permafrosten i Arktis, som också släpper ut metan. Frågan där är om upptinandet av permafrosten har accelererat så pass mycket under de senaste åren att man faktiskt kan se det i atmosfärsmätningar. Sedan skulle det kunna bero på något helt annat som jag inte lyckas föreställa mig just nu. Vad tror ni (våra läsare) om dessa teorier? Har ni några teorier själva? Lämna gärna en kommentar i kommentarsfältet nedan.

I bilden ovan kan ni alltså se utvecklingen av atmosfäriska koncentrationer av de tre huvudsakliga långlivade växthusgaserna; koldioxid (vänster), metan (mitten) och lustgas (höger). Dessa gaser ligger nu på 140%, 259% respektive 120% av förindustriella nivåer.

För er som är intresserade av mer information så kommer här en bild till. Den beskriver hur den uppvärmande effekten från de långlivade växthusgaserna har förändrats de senaste decennierna. Vi kan alltså se en 30%-ig ökning sedan 1990, där koldioxiden står för ungefär 80% av ökningen.

 

Publicerad den 21 november, 2012 av Henric Lassesson under kategori(er) Blogg, Klimat(frågor), samt under etikett(er), , , , , , .

Visa modereringspolicynLämna ett svar