X

LCHF och andra köttdieter ökar utsläppen markant [uppenbart, men tåls att upprepas]

I dagens P1-morgon intervjuas Christel Cederberg (Institutet för Livsmedel och Bioteknik, samt Chalmers) om köttdieterna som är så populära idag. Christel kommenterar dessa dieter som

"ganska extrema dieter"

och jämför utsläppen från köttkonsumtionen med utsläpp från bilar:

Vi har ökat köttkonsumtionen i Sverige från runt 60 kg/år 1990 till 85 kg/år idag. Det är en rätt kraftig ökning på 20 år. Den här ökningen baseras på importerade varor och därför syns den inte i svensk utsläppsstatistik. [...] det motsvarar utsläpp på 2-2,5 miljoner ton CO2 per år med den köttkonsumtionen jämfört med 1990. Det här är alltså nästan lika mycket som 20 % av utsläppen från alla svenska bilar [...] och jag tror inte att det är många människor som förstår det här. Hade vi fått 20 % mer bilar på vägarna som släppte ut koldioxid så tror jag det hade varit ett ramaskri.

Återigen ser vi skäl för att införa en CO2-skatt på allt kött och samtidigt införa ett köttskatteavdrag för den köttproduktion som är [mer] hållbar. På det sättet kan vi minska importen av kött vilket minskar köttkonsumtionen och samtidigt stödja den köttproduktion som är relativt hållbar.

Lyssna till inslaget med Christel här:

och läs mer om att köttindustrin står bakom LCHF i Aftonbladet, i DN, i GP, Miljöaktuellt, Expressen, samt i Svd.

Publicerad den 30 augusti, 2011 av Andreas Hanning under kategori(er) Blogg, Klimat(frågor), Mat, Övriga miljöfrågor, samt under etikett(er), , , , .

Visa modereringspolicynLämna ett svar