X

Köttreplik i GP

Oj vad mycket kött det har blivit på sistone, i alla fall i debatter runt om i landets tidningar. Det är inte bara här på Ekologistas som det diskuteras kött, även om vi har lagt mycket kraft på det efter vårt framträdande i SVT Debatt. Det verkar som om allt fler i dagens samhälle har blivit medvetna om att djurhållning och köttproduktion har en stor påverkan på miljö och klimat.

Det har diskuterats alla möjliga lösningar, t.ex. att vi borde satsa mer på kaninkött och att vi borde undvika matsvinnet. Ett av de hetaste diskussionsämnena de senaste dagarna har varit odlat kött, s.k. in vitro meat. Där har det bl.a. sagts att

Om bara 20 år kan mataffärernas kyldiskar vara fyllda av kött tillverkat på konstgjord väg i laboratoriemiljö. [GP]

och

En holländsk forskargrupp säger att man i oktober räknar med att ha fått fram den första laboratorieframställda hamburgaren. [SR]

Allt för ofta ses dessa möjliga lösningar som universallösningar som skulle kunna göra allting bra igen och att man inte behöver göra någonting annat. Man behöver bara välja den lösning som passar bäst för en själv. Men tyvärr så är det sällan så enkelt. I själva verket så är det nog lämpligast om vi satsar på alla dessa lösningar samtidigt – och framförallt att vi faktiskt satsar på en minskad köttkonsumtion redan idag.

Därför satte vi oss, ihop med Köttfri Måndag, och skrev ihop den här repliken till GP, som ett svar på en debattartikel som (enligt vårt tycke) målade upp det odlade köttet som en universallösning. Vi anser att

Något som skulle kunna göras redan nu är att satsa på en miljöskatt på livsmedel, som baseras just på hur mycket skada det åsamkar miljön och klimatet. […] Den enklaste och i särklass viktigaste åtgärden är att genom miljöanpassade konsumtionsskatter göra miljövänligare alternativ mer attraktiva [GP]

Tyvärr så missade GP, i första vändan, att Ekologistas var medförfattare till repliken, men den missen är nu korrigerad.

För er som vill fördjupa er något, så har vi tidigare förklarat miljö- och klimataspekterna med köttkonsumtion (med en efterföljande fördjupning). Vi har tagit oss an den populära dieten LCHF och förklarat hur köttnormativt vårt samhälle är. Vi har tagit oss an att förtydliga hur dumma vissa argument är (här och här).  Och vi har också föreslagit ett införande av en miljöskatt på livsmedel, framförallt på animaliska produkter.

Publicerad den 22 februari, 2012 av Henric Lassesson under kategori(er) Blogg, Klimat(frågor), Mat, Övriga miljöfrågor, Svar på tal, samt under etikett(er), , , , , , , .

Visa modereringspolicyn



Kontakta oss

Tipsa oss om nåt? Eller vill du ha vår hjälp?

Kontakta oss

Kontakta oss via formuläret, eller maila till info@ekologistas.se. Du kan även följa oss via: