X

Hur tänkte ni nu, Aftonbladet?

Här är tio platser som du bör skynda dig till, innan det är för sent.

Det är tipset man får från Aftonbladet.

Det handlar alltså om tio platser som håller på att försvinna, under vår livstid, på grund av klimatförändringarna. Vad borde man då göra åt saken?

  1. Bromsa klimatförändringen, så att dessa fina platser kanske kan fortsätta att vara, eller
  2. Snabba på klimatförändringen, så att dessa fina platser kan försvinna snabbare?

Aftonbladets tips är nr. 2, att snabba på klimatförändringen, genom att skynda sig iväg med flyget. Det är nästan som att ge en rekommendation i form av ”Här är tio utrotningshotade djurarter. Skynda dig att skjuta en, så att du också kan ha ett fint exemplar att hänga på väggen.”

Hur smart är det egentligen? Är det verkligen så vi borde tänka?

Platserna det handlar om är alltså följande

1. Glacier National Park, Montana, USA

Glaciärerna smälter på grund av klimatförändringar. Tidigare prognos för försvinnande var 2030, men man talar nu om att det förmodligen kommer att ske redan 2020. Det skriver National Geographic.

 

2. Venedig, Italien

För Venedig är det främsta hotet en höjning av vattennivån orsakad av klimatförändringar. Samtidigt sjunker staden ned i dyn i lagunen. Nya undersökningar visar att det går snabbare än vad man tidigare trott och oro finns för att staden står under vatten under detta århundrade. På senare tid har också de många och allt större kryssningsfartygen fått kritik för att de förstör miljön i Venedigs känsliga lagun.

 

3. Stora Barriärrevet, Australien

Förhöjda vattentemperaturer, föroreningar och försämrad vattenkvalitet orsakar så kallad korallblekning vilket gör att djuren inuti korallerna dör. Charlie Veron, före detta chefsforskare på Australian Institute of Marine Science har sagt till The Times att slutet för Stora Barriärrevet bara ligger 20 år bort i tiden.

 

4. Områdena kring Saharaöknen

Saharaöknen, som redan är världens största, breder för närvarande ut sig med en hastighet av närmare en kilometer per månad. Klimatförändringar och avverkning av träd pekas ut som de främsta orsakerna till detta.

 

5. Maldiverna

Öriket i Indiska oceanen hotas av en höjd vattennivå och kommer att ligga under vatten inom de närmsta hundra åren, om klimatförändringarna fortsätter i samma takt som nu.

 

6. Patagonien, Argentina

Glaciärerna i den sydligaste delen av Sydamerika är, enligt Greenpeace, de snabbast smältande i världen. De senaste 30 åren har glaciärerna förlorat volym upp till 100 gånger snabbare än tidigare, och prognoser visar att de kan vara nästan eller helt borta i slutet av detta århundrade.

 

7. Bangladesh

Vill du besöka världens längsta strand, tolv mil lång utanför Cox's Bazar i Bangladesh, får du skynda dig. Inom hundra år ligger minst en fjärdedel av landet under vatten till följd av höjd vattennivå på grund av klimatförändringar. Glaciärerna i Himalaya smälter och vattenmängden ökar i floderna, samtidigt som monsunregnen blir allt kraftigare. Vattennivån i havet beräknas stiga med en hel meter.

 

8. Tundran i Alaska, USA

Den globala uppvärmningen gör att tundran växer igen och dess ekosystem rubbas. Enligt en forskningsrapport som presenteras i Science Daily kommer 90% av tundran att vara försvunnen till år 2100.

 

9. Australiens vildmark

Extrem torka och ökenutbredning hotar de sydliga delarna av Australiens vildmark ("the outback").

 

10. Glaciärerna i Alperna

Sedan millennieskiftet går minskningen av glaciärernas volym snabbare än tidigare. Tre fjärdedelar av glaciärerna i de europeiska alperna beräknas smälta bort till 2100.

Tipstack till @1step2future

Publicerad den 31 juli, 2012 av Henric Lassesson under kategori(er) Blogg, Klimat(frågor), samt under etikett(er), , , , .

Visa modereringspolicynLämna ett svar