X

En ljusare framtid

Det här inlägget har även lagts upp på bloggen för Nobel Week Dialogue (NWD), där Ekologistas är ett av åtta internationella bloggteam som har bjudits in för att skriva om eventet.

Alldeles för ofta får jag en bild av framtiden som att den endast har två tänkbara förlopp – antingen klarar vi ett specifikt mål (vilket som helst) som vi har satt upp eller så klarar vi det inte. Som att det vore svart eller vitt, antingen eller. Men så är det ju egentligen inte. Framtiden har ju oändligt många möjligheter. Är det kanske fler än bara jag som ibland fastnar i en felaktig bild av framtiden med endast två tänkbara förlopp? Jag undrar hur diskussionerna på Nobel Week Dialogue kommer att utspelas. Förhoppningsvis kan vi där få en mer nyanserad bild av framtiden, med oändligt många nyanser. Det är ju trots allt gott om intelligenta personer som sitter med i panelen.

Black_Or_White

Vi tar det internationellt uppsatta målet om maximalt två graders global uppvärmning innan år 2100 som exempel. Diskussioner och rapporteringar i media har en tendens att fokusera på det här klimatmålet som svart eller vitt, antingen eller. Antingen så klarar vi 2-gradersmålet eller så gör vi det inte. Problemet är, som sagt, att det inte är som så ofta annars i livet. Att antingen så lyckas man eller så lyckas man inte. Det är inte som höjdhopparen som ska ta sig över ribban eller fotbollsspelaren som ska skjuta bollen i mål.

Risken med ett tankesätt där framtiden bara har två förlopp är att man kanske ger upp om man tror att det kommer bli för jobbigt att nå den bättre framtiden. Risken är också att man får en känsla av hopplöshet, att man tycker att man ändå inte kan påverka resultatet eftersom det finns några miljarder människor till i världen som också borde försöka. Snälla, släpp dessa negativa tankar!

När det kommer till klimatet spelar det inte så stor roll om jordens yttemperatur har ökat med två grader strax innan eller strax efter år 2100. Det är ungefär lika illa i båda fallen. Att däremot låta temperaturen stiga med tre grader är väsentligt värre än två grader. Och fyra grader är betydligt värre än tre grader osv. Alltihopa är en enda lång gråskala. Ju mer växthusgaser (t.ex. koldioxid) vi släpper ut, desto varmare kommer det att bli. Och ju varmare det blir, desto värre kommer det också att bli.

Detta innebär å andra sidan också att varenda liten åtgärd gör nytta. Du kan kanske inte ensam rädda världen från en global uppvärmning på två grader innan år 2100 genom att låta bilen stå när du ska ta dig till jobbet imorgon. Däremot kan du med denna lilla åtgärd i alla fall göra framtiden lite bättre. Du kan göra det lite ljusare på den där oändliga gråskalan. Vi kan alla dra vårt strå till stacken för att göra världen lite behagligare för framtida generationer.

Ibland kan det kännas frustrerande och kanske till och med hopplöst då t.ex. stora klimatmöten, som det för någon vecka sedan i Warszawa, inte kan lösa problemet åt oss genom att alla nationer kommer överens om vilka åtgärder som ska tas. Då gäller det att komma ihåg att varje liten åtgärd spelar roll. Varenda liten åtgärd som vi privatpersoner, företagare och politiker kan göra hemma, på jobbet, lokalt, regionalt, nationellt och internationellt kommer att spela roll. Oavsett hur dåligt det än ser ut så kommer även en liten utsläppsminskning göra framtiden lite ljusare. Vem vet? Det kanske till och med kan inspirera någon annan att göra likadant, eller ännu mer.

Publicerad den 2 december, 2013 av Henric Lassesson under kategori(er) Blogg, Klimat(frågor), Krönika, NWD, samt under etikett(er), , , .

Visa modereringspolicynLämna ett svar