X

Veckans tv-tips: Uppdrag granskning – branden på Ringhals

I nästa avsnitt av Uppdrag granskning (som sänds imorgon, onsdagen den 8/2 kl 20:00 i SVT1) kommer branden på Ringhals att undersökas närmare. Från Uppdrag granskning:

Natten mot tisdagen den 11 maj förra året startade en brand inne i reaktorn på kärnkraftverket Ringhals.

Dagen efter, den 12 maj, skickar Ringhals ut ett pressmeddelande om att det varit en mindre brand. Det har pågått ett prov när man plötsligt sett hur temperaturen i byggnaden ökat med några grader. Provet har avbrutits och man har konstaterat att det brunnit, är budskapet.

 

Vi skrev en kort notis om branden dagen efter och frågade oss vad en större olycka skulle fått för konsekvenser, då det tog flera timmar mellan informationen om olyckan kom ut tills dess att någon tidning ens skrev en liten notis om det (och utöver det är det intressant att Ringhals inte gick ut med information direkt när branden uppstod, dvs på natten):

Det jag tycker är intressant i sammanhanget är att nyheten inte plockades upp av nån förrän 15:58 då Expressen publicerar en artikel om händelsen (anm: pressmeddelandet från Ringhals publicerades 13:00). Vid skrivande stund har varken Aftonbladet, DN, SvD, eller GP plockat upp nyheten.

Vad betyder det här ifall en allvarligare olycka inträffat?

Det vi kommer få se i Uppdrag granskning imorgon ska tydligen innehålla en insikt i säkerhetsarbetet på Ringhals:

Uppdrag gransknings reporter Henrik Bergsten kan nu, nio månader senare, avslöja hittills okända uppgifter om branden – och om hur det egentligen är ställt med säkerheten inne på kärnkraftverket.

- Det här är en liten grupp människor som har fått för sig att göra ett experiment som inte utföll särskilt väl, säger en anställd på Ringhals.

Det här får mig att tänka på inlägget som jag skrev för några månader sedan om att kärnkraftens komplexitet som är en av dess största problem.

Ju mer komplexa system som krävs för att utvinna energin ur en viss energikälla, desto större är sannolikheten att det finns dolda fel i det systemet.

Reaktorn Ringhals 2 sattes i drift i maj 1975. Samma år kunde man köpa den här bilen:

För att göra en liten jämförelse mellan bilen ovan och Ringhals, så kan ni tänka er att ni får byta ut nästan alla komponenter i bilen under dess livstid, förutom de mest centrala delarna av motorn. Men ni måste samtidigt hålla er inom ramarna för bilens yttre skal, dvs alla nya säkerhetsprylar som ni kommer på under de kommande 37 åren och vill installera i bilen måste rymmas inom bilens kaross. Tänk också att ni installerar olika komponenter under bilens livslängd som höjer bilens maxhastighet med 20-30%, samtidigt som ni försöker förbättra säkerheten.

Tänk er sedan att det sitter ett litet hål på ett gömt ställe i bilen, men eftersom den är så gammal så har kunskapen om det hålet försvunnit. En dag så råkar det där hålet bli viktigt då det råkar rinna ut bensin genom det, men eftersom det glömts bort att det fanns ett hål på ett gömt ställe så tar det tid att hitta hålet och täppa igen det. Resultatet av det bortglömda hålet kan vara svårt att uppskatta, på samma sätt som det är svårt att uppskatta resultaten av bortglömda dammsugare eller annat skräp på Ringhals innan de orsakar en olycka.

Det är relativt enkelt att dra paralleller mellan denna fiktiva uppgraderade bil och Ringhals. Ni kommer väl ihåg att de hittade svetsskräp tidigare i höstas som legat och skräpat i sprinklersystemet i mer än 20 år?

Det var i slutet av augusti som Ringhals upptäckte att det fanns rester i sprinklersystemet i reaktor 2 [...] Skräpet som hittats i reaktor 2 och 4 har troligen legat i sprinklersystemen sedan slutet av 1980-talet när säkerhetsfilter installerades.

Ett kärnkraftverk kan aldrig bli 100 % säkert då säkerheten är en avvägning mellan olika acceptabla risker för att en viss sak ska hända. Ett ytterligare problem ligger i att det finns en viss sannolikhet att det finns risker som inte ens är identifierade och inräknade då tillförlitligheten ska analyseras. Det bortglömda hålet någonstans i bilen motsvarar ett sånt scenario.

Det ska bli intressant att se vad Uppdrag granskning har hittat på Ringhals. Jag som har jobbat där kan tänka mig ett och annat...

---

Uppdatering 2012-02-08: Ett antal tidningar skriver idag om Uppdrag granskning, bland annat Expressen, DN, SvD och Ny Teknik.

Publicerad den 7 februari, 2012 av Andreas Hanning under kategori(er) Blogg, Icke förnybart, Kärnkraft, samt under etikett(er), , , , , , , .

Visa modereringspolicynLämna ett svar