X

Stängningen av den tyska kärnkraften leder inte till höjda CO2-utsläpp

Många artiklar, bland annat i DN och E24, som skrivits efter det tyska beslutet att stänga ner sina kärnkraftverk har klagat på dess negativa inverkan på klimatet. Nu kommenterar Fredrik Hedenus vid avdelningen för fysisk resursteori på Chalmers att det faktiskt inte har någon vidare negativ inverkan på klimatet.

Vi har ett handelssystem med utsläppsrätter i EU som sätter ett tak på koldioxidutsläppen. Det innebär att om Tyskland nu stänger ner kärnkraftverk som släpper ut lite koldioxid och ersätter det med annan energi och därmed ökar utsläppen, så måste man inom EU minska ner på något annat. Så länge vi har det här handelssystemet blir förändringen gentemot klimatet förhållandevis neutral.

För att dra argumenteringen riktigt långt kan man till och med säga att stängningen av den tyska kärnkraften är bra för klimatet, då det kommer att behövas dubbla ansträngningar för att minska CO2-utsläppen inom hela Europa, vilket ytterligare kommer att göra ny teknik tillgänglig för fler företag att minska sina utsläpp.

Det visar sig snabbt att beslutet har gett bra biverkningar, vilket illustreras av en artikel i Ny Teknik:

Vi förväntar oss ökad efterfrågan för både solel och solvärme till följd av Tysklands beslut att avskaffa kärnkraften.

Svensk industri kan alltså gynnas i stor utsträckning av det tyska beslutet.

Publicerad den 31 maj, 2011 av Andreas Hanning under kategori(er) Blogg, Elpriser, Energisystem, Kärnkraft, Mest lästa, samt under etikett(er), , , , , , , .

Visa modereringspolicynLämna ett svar