X

Kärnkraftens alternativkostnad

I dagens Ny Teknik tycker Jan Blomgren från Svenskt Kärntekniskt Centrum (SKC) att vi ska tipsa våra barn om att söka sig till kärnteknikbranschen:

För övrigt rekommenderar jag alla ungdomar att läsa kärnteknik. Vi kommer att ha 5 000 lediga jobb i branschen de kommande tio åren.

Då skulle vi kunna kolla vad 5000 jobb faktiskt kostar. Säg att vi istället för att investera i kärnkraft och istället fokuserade helhjärtat på avveckling av kärnkraften. Då skulle dessa 5000 (ingenjörer) kunna utbilda sig inom hållbara tekniker istället*. Det betyder att kärnkraften har en alternativkostnad i form av att dessa ingenjörer inte kan arbeta med hållbara tekniker om de jobbar med kärnkraft.

Så vad blir då kostnaden för 5000 arbetstillfällen. Låt oss säga att vi ger dessa 5000 personer en lön på 25 000 kr per månad och lägger till arbetsgivaravgifter. Då kommer de företag som anställer dessa att betala totalt 1 965 000 000 kr i lön per år. Nästan två miljarder alltså. Dessa personer kommer sammanlagt att lägga 9 miljoner arbetstimmar på att arbeta med kärnkraft per år. Det skulle kunna bli mycket hållbara lösningar om dessa personer jobbade med nåt annat än kärnkraft.

För att illustrera hur mycket två miljarder är kan vi jämföra det med statens satsningar på energi och på de poster i budgeten för 2011 som explicit talar om hållbar energi.

Vi ser att enbart lönekostnaden för dessa 5000 personer skulle uppgå till två tredjedelar av statens energibudget. Tänk om dessa pengar hade spenderats på vindkraft, solenergi, bioenergi, vågkraft eller nåt annat coolt, nytt och hållbart alternativ.

- - - -

* Det är ju inte bara ingenjörer inom dessa 5000 arbetstillfällena, men många kommer att vara det.

Publicerad den 9 februari, 2011 av Andreas Hanning under kategori(er) Blogg, Icke förnybart, Kärnkraft, Miljöpolitik, samt under etikett(er), , , , , .

Visa modereringspolicynLämna ett svar