X

GP glömmer EUs handelssystem med utsläppsrätter

GP skriver i en ledare om hur Stefan Löfven har ändrat uppfattning om kärnkraft sedan han tillträdde som partiledare för S. Att ledarredaktionen verkar anse att kärnkraft är nödvändigt för att säkra tillgången på el i framtiden är väl inte direkt uppseendeväckande. Inte heller att de anser att en blocköverskridande överenskommelse om energipolitik är viktigt. Vad som däremot är anmärkningsvärt är resonemanget kring alternativen:

Tysklands beslut att stänga samtliga kärnkraftverk tvingar fram en satsning på nya kolkraftverk. I Sverige är alternativet till egen kärnkraft sannolikt kraftverk eldade med rysk gas och importerad el från tyska och danska kolkraftverk samt finsk och östeuropeisk kärnkraft.

Som vi tidigare har skrivit här på bloggen så finns det ett handelssystem med utsläppsrätter i EU som sätter ett tak på hur mycket koldioxid som får släppas ut. Därför kommer Tyskland (och Sverige) att tvingas kompensera med förnybar energi om vi avvecklar kärnkraften. Men vad händer om bortfallet från kärnkraften blir så stort så att vi inte ensamma kan (eller hinner) kompensera för det med förnybar energi? Jo, då kan vi mycket riktigt komplettera med el från rysk gas eller tysk kol, under förutsättning att motsvarande utsläppsminskningar sker någon annanstans i EU.

För att något land ska kunna öka sina utsläpp, måste något annat land minska sina. Det här är ett vanligt missförstånd, men det är likväl anmärkningsvärt att någon på ledarredaktionen inte lyfter luren och frågar någon sakkunnig om resonemanget stämmer.

Publicerad den 23 maj, 2012 av Oskar Englund under kategori(er) Blogg, Energisystem, Icke förnybart, Kärnkraft, samt under etikett(er), , , , , , .

Visa modereringspolicynLämna ett svar