X

”Jättestor” norsk oljefyndighet räcker bara i några dagar [revisited]

Intressant att nästan samma artikel kan dyka upp i två tidningar med en veckas mellanrum, utan att den nya artikeln lägger till någon form av analys...

Henric skrev inlägget "Jättelikt oljefynd räcker bara några dagar" här på Ekologistas den 9 juli. I inlägget skrev Henric:

---

Oljekrisen kan vänta några dagar till. Tydligen så har Lundin Petrolium hittat olja utanför Norge. Det är ju visserligen inget konstigt med det. Det har ju faktiskt hänt förut. Men när det skapar rubriker i form av

Jättelikt oljefynd i Norge. [NyTeknik]

så kan det tolkas som om oljekrisen är ett minne blott.

Om man läser lite till, så ser man att källan

kan innehålla upp emot  400 miljoner fat oljeekvivalenter

Med tanke på att världen konsumerar omkring 85 miljoner fat oljeekvivalenter per dygn, så innebär det att det "jättelika" oljefyndet i Norge kommer att släcka (olje-)törsten i knappt 5 dygn.

Faktum är att de största fyndigheterna gjordes för över 40 år sedan. År 1965 hittades ungefär 55 miljarder fat oljeekvivalenter. Efter det så har det dalat och idag konsumeras det betydligt mycket mer olja än vad det hittas.

Den här nyheten har även synts i SvDDNDI och expressen.

---

Vad hände idag då?

I dagens SvD skriver de om en "Jättestor ny norsk oljefyndighet" och är glada över att den nu har bestämts innehålla 500-1200 miljoner fat oljeekvivalenter. 1200 miljoner fat oljeekvivalenter skulle med dagens komnsumtion om 85 miljoner fat per dag räcka i två veckor. Wohoo, vilket fynd!

Nu när det har gått en vecka sedan första artikeln om fyndet, borde inte SvD gjort sitt jobb att skriva nåt om hur länge denna fyndighet kommer räcka?

---

Uppdaterad 2011-08-17, 00:50: Jag såg precis att E24 tagit upp nyheten. Enligt dem är "Norska oljefyndet hur stort som helst".

Publicerad den 16 augusti, 2011 av Andreas Hanning under kategori(er) Blogg, Fossila bränslen, Icke förnybart, Mest lästa, samt under etikett(er), , , , .

Visa modereringspolicynLämna ett svar