X

Bensinprisanalys – revisited

Ett av de första inläggen jag skrev på Ekologistas för mer än tre år sedan handlade om bensinpriset. Det är fortfarande en viktig fråga och eftersom flera medier (bl.a. DN, Aftonbladet och Affärsvärlden) har haft stora rubriker de senaste dagarna om att bensinpriset har stigit till 15:08 kr/liter, så tänkte jag att det kan vara intressant att se vad jag skrev i inlägget för tre år sedan.

Jag inledde mitt förra inlägg med

Igår skrev GP "Rekord igen för bensinpriset" och konstaterade att bensinpriset stigit till 14:58 kr/liter.

Inte alldeles för långt från 15 kr/liter ju. Har det bara stigit 50 öre/liter på tre år?

Jag gjorde även en graf över utvecklingen t.o.m. läget i april 2011.

Bensinpriset t.o.m. april 2011

Bensinpriset t.o.m. april 2011

Nu när det har gått några år är det ju intressant att se ifall projektionen som jag gjorde för tre år sedan har slagit in! Grafen nedan visar en projektion som jag gjorde till det förra inlägget om bensinpriset. Den visar en lätt exponentiell utveckling av bensinpriset vilket skulle göra att bensinpriset idag hamnar på...

Bensinpris - projektion gjord april 2011

Bensinpris - projektion gjord april 2011

... marginellt över 15 kr/litern!

Jag ska se till att återkomma i frågan om några år igen för att se ifall bensinpriset följer projektionen. Förhoppningsvis har priset stigit mer än vad projektionen visar, eftersom ett högre bensinpris är ett effektivt styrmedel för att nå målet om en fossilfri fordonsflotta år 2030.

Publicerad den 17 juni, 2014 av Andreas Hanning under kategori(er) Blogg, Fossila bränslen, Icke förnybart, Transporter, samt under etikett(er), , , , .

Visa modereringspolicynLämna ett svar