X

Vindkraftssyndrom och infraljud, vad är det och hur farligt är det egentligen?

Nu dök det upp igen, ett sådant där påstående som jag bara var tvungen att kolla upp. En bekant till mig, som inte tycker om att det kanske ska flytta in lite vindkraftverk i närheten av där hon bor, sa till mig att kolla upp ”vindkraftssyndromet”. Hon och hennes grannar skulle tydligen vara i riskzonen för ”denna erkända sjukdom”. Det lät ju läskigt så jag kände att jag nog borde kolla upp det innan jag uttalar mig. Jag märkte snabbt att det var lättare sagt än gjort, men eftersom jag nu har lagt ner tid på att undersöka saken så känner jag också att det är bara rätt om jag delar med mig av min nya kunskap till er, om ni kanske skulle hamna i en liknande situation någon gång eller helt enkelt vill veta mer.

Oskar berörde det här "problemet" med infraljud lite kort i sitt inlägg "Svar på tal" här på Ekologistas tidigare, men jag kände att jag måste nog gräva lite djupare än så.

Min första strategi för att kolla upp det här, var att göra en enkel sökning på Google efter ”vindkraftssyndromet”. Det gav ”ungefär 47 resultat”. Efter att Google hade rensat bort vissa dubbletter så var det endast 27 kvar. Efter att ha kollat igenom alla resultaten så kan jag konstatera att det fanns fortfarande kvar många dubbletter. Alla resultat, förutom ett, ledde till korta kommentarer i kommentarsfälten på bloggar och nyhetssidor samt några skriverier från vindkraftshatande organisationer så som Föreningen Svenskt Landskapsskydd och liknande. Alltså inget konkret som jag kan lita på. Vem som helst kan ju häva ur sig dessa texter! Det varierade något bland skriverierna, allt från

Vindkraftssyndrom har inte kunnat styrkas vetenskapligt men...
(Föreningen Svenskt Landskapsskydd)

till kommentarer i form av

studier [...] som tydligt visar att människor blir sjuka om man bor i närheten av stora vindkraftsverk, det så kallade vindkraftssyndromet. Alla studier pekar på att det absolut närmaste man kan bo är 2000 meter från ett vindkraftsverk […] utan att bli sjuk.
(Föreningen för bevarande av landskapsmiljön, Laholm)

Men som jag nämnde så dök det faktiskt upp en vettig länk, från Naturvårdsverket. En studie från Karolinska institutet, Institutet för miljömedicin (IMM) som har fått i uppgift att göra en sammanställning av kunskapsläget vad gäller exponering och hälsoeffekter av infra- och lågfrekvent ljud från vindkraftsanläggningar. Det är en lång rapport som går igenom mycket information om hur infra- och lågfrekvent ljud från vindkraftverk beter sig och hur det påverkar oss. Den ger oss också en kort granskning av vad som påstås om vindkraftssyndrom och andra ohälsoeffekter som ibland lyfts fram som argument i diskussioner om vindkraft. Det är framför allt i avsnitt ”7. Andra ohälsoeffekter” som detta gås igenom om ni vill läsa det själva. Annars är slutsatsen den att

Det påstås ibland att infra- och lågfrekvent buller från vindkraft kan medföra risk för allvarliga hälsoeffekter i form av ”vibroakustisk sjukdom”, ”vindkraftssyndrom” eller skadlig infraljudspåverkan på innerörat. En genomgång av det vetenskapliga underlaget visar att dessa påståenden saknar belägg.

Det mest konkreta jag lyckas hitta bland kommentarerna från vindkraftsmotståndarna är att det är någon Nina Pierpont som det hänvisas till jämt och ständigt. Om man gör en sökning på det engelska uttrycket ”wind turbine syndrome” så får man mycket riktigt upp Nina Pierpoints studie och en sida som försöker sälja hennes bok. Jag ville inte betala för att köpa hennes bok så att jag kunde granska den, så jag gick istället vidare till de rapporter som redan har granskat hennes och andras studier, som har lyfts fram i sådana här sammanhang. En av dessa granskande studier är ”Wind Turbine Sound and Health Effects: An Expert Panel Review” som i sitt avsnitt ”4.3 Wind Turbine Syndrome” gör en närmare granskning av just vad Pierpoint påstår. Mitt tips är att ni läser avsnittet själva.

En kort sammanfattning är att de hypoteser som framställs i Pierpoints studie styrks inte av de referenser som hon hänvisar till. De infraljud (<20 Hz) som skapas av vår egen kropp maskerar de infraljud som vi utsätts för om vi befinner oss i närheten av vindkraftverk. Pierpoints studie har dessutom utförts på ett felaktigt sätt, genom att hon endast har studerat folk som själva tror att de har påverkats negativt av närliggande vindkraftverk. Studien baseras på 10 familjer. Detta är en fallstudie som egentligen inte ger något annat än rena hypoteser, särskilt med tanke på att studien helt och hållet saknar en kontrollgrupp, som inte bor i närheten av vindkraftverk. Det är ju inte så konstigt om man hittar ett syndrom, som är kopplat till vindkraftverk, hos folk som redan tror att de lider av det. Särskilt om man bara kollar på folk som bor i närheten av vindkraftverk. De symptom som beskrivs i Pierpoints studie är vanliga i fall av extrem irritation eller obehag som leder till stress. Detta behandlas lämpligast med psykoterapi, precis som andra psykiska problem.

Då man läser igenom slutsatserna från den granskande rapporten så hittar man en lämplig sammanfattning på det hela

This report summarizes a number of physical and psychological variables that may influence adverse reactions. In particular, the panel considered “wind turbine syndrome” and vibroacoustic disease, which have been claimed as causes of adverse health effects. The evidence indicates that “wind turbine syndrome” is based on misinterpretation of physiologic data and that the features of the so-called syndrome are merely a subset of annoyance reactions. The evidence for vibroacoustic disease (tissue inflammation and fibrosis associated with sound exposure) is extremely dubious at levels of sound associated with wind turbines.

Min egen tolkning av det hela är att Pierpoint har hittat ett gäng vindkraftshatare, som är extremt irriterade över de vindkraftverk som står i närheten av deras bostäder. De lider därför av stress och har fått stressymptom, som har ingenting att göra med infraljudet från vindkraftverken. Om Pierpoint, eller någon annan, hade gjort en precis likadan studie, fast med utgångspunkt bland folk som tror att de lider av en närliggande förskola så skulle vi få ett liknande resultat. Skillnaden skulle vara att studien baseras istället på folk som hata barn och vi skulle ha något som kallas ”förskolesyndrom” istället, vilket skulle ha i stort sett samma symptom men en annan orsak.

Att vi skulle påverkas negativt av infraljud från vindkraftverk är ingenting annat än bullshit.

Som bonus så lägger jag här även in en intervju med Eja Pedersen, som forskar på hur människor uppfattar ljud från vindkraftverk. Videon handlar om ljud i allmänhet, i alla frekvenser, men tar även upp infraljud ca 8 min in i videon.

 

Forskning runt ljud, människa och vindkraft from Naturvårdsverket on Vimeo.

Publicerad den 11 juni, 2011 av Henric Lassesson under kategori(er) Blogg, Förnybart, Mest lästa, Vindkraft, samt under etikett(er), , , , , , , , , .

Visa modereringspolicynLämna ett svar