X

Vem är mest trovärdig, professorn i elektriska energisystem eller överstelöjtnanten?

Säga vad man vill om vindkraften, men i vissa fall borde man som debattör ge sig om man uppenbarligen inte vet vad man pratar om. Jonny Fagerström (överstelöjtnant, Svenskt landskapsskydd, Stockholmsinitiativet) tycker att han sitter inne med revolutionerande kunskap om den svenska elförsörjningen och kostnaden för vindkraften.
I en debattartikel i NyTeknik hävdar han att subventionskostnaden för vindkraften kommer att uppgå till 300 miljarder år 2035:

Att summera allt detta till 300 miljarder kronor år 2035 är alltså bara matematik.

Tomas Kåberger (generaldirektör Energimyndigheten) konstaterar i NyTeknik att Jonny Fagerström har helt fel i sin matematik:

Det finns ingen rimlig grund för påståendet att vindkraften skulle kosta 300 miljarder till år 2035. Det kostar lite, kanske inget alls för elkunderna.

Enkel matematik är en sak, men det krävs nog lite mer än enkel matematik för att förstå hur det här fungerar. I ett senare inlägg på NyTeknik får Jonny svar av Lennart Söder (professor i Elektriska Energisystem på KTH) att:

För det tredje  hävdar Fagerström att om man inte bygger ut vattenkraften så hänvisas Sverige till ökad import av ”kolbaserad el från utlandet”. /.../ Det som Fagerström hävdar är faktiskt dubbelt fel.

Utöver det verkar det som att föreningen Svenskt landskapsskydd inte har så många medlemmar som de hävdar (15000). Det verkar snarare ligga kring 300 st, enligt Arbetaren Zenit.

– Det där med 15000 medlemmar är strunt. FSL har inga siffror på hur många som är med i olika lokalföreningar. /.../ Av årsmötesprotokollet framgår dock att de bara har 263 direktanslutna medlemmar...

Så, vem ska man tro på?

Publicerad den 21 januari, 2011 av Andreas Hanning under kategori(er) Blogg, Förnybart, Mest lästa, Vindkraft, samt under etikett(er), , , , .

Visa modereringspolicynLämna ett svar