X

Till han som ringde (och er andra som är intresserade)

Häromdagen fick jag ett samtal från en upprörd man. Tydligen så ansåg han att jag hade fel i mitt resonemang då jag kritiserade docent Bertil Perssons ”åttaåriga analys”. Han ansåg att vi på Ekologistas hade fel angående vindkraften på många fler punkter än så. Jag kommer här framförallt att bemöta anklagelsen om att ha gjort en felaktig bedömning av vindläget under året.

Tyvärr kommer jag inte ihåg namnet på herren som ringde och han lämnade inte heller något nummer så jag kan inte ringa tillbaka. Han verkade heller inte vara intresserad av att höra vad jag hade att säga om saken, utan hävde endast ur sig en ohygglig massa argument. Jag frågade faktiskt vad som var tanken med samtalet, om han ville höra mina svar på det han sa, men nej det ville han inte. När han hade hävt ur sig alla sina argument så lade han på luren i örat på mig innan jag hann svara. Jag kan bara hoppas att han faktiskt läser det här inlägget.

Samtalet liknade alltså en klassisk insändare från antivindkraftslobbyn. Det var känslomässigt laddat. Det märktes att han var väldigt upprörd. Det kom inga hotelser, vilket jag är glad för, men ett och annat personangrepp, i form av att jag borde veta bättre eftersom jag jobbar på Chalmers (läs vår disclaimer). Det rabblades upp massvis av argument och påståenden, mestadels argument som redan har bemötts och påståenden som är felaktiga. Det hela avslutades utan något som helst intresse av att lyssna på vad jag hade att säga. Med andra ord ungefär samma sak som vi redan har sett i flertalet insändare i tidningar runt om i landet.

De flesta av hans argument har vi redan hört ett flertal gånger från andra håll och vi har bemött dem tidigare, eller kommer att bemöta dem inom en snar framtid. Se alla inlägg i kategorin vindkraft.

Huvudargumentet som jag känner att jag måste få bemöta var ju ändå att jag hade fel i mitt resonemang då jag kritiserade docent Bertil Perssons ”åttaåriga analys”, dvs. jämförde vindförhållanden under årets tolv månader. Herren i telefonen ansåg att det visst inte blåser under vintern och att anledningen till att jag såg låga produktionssiffror av vindel under sommaren var för att vindkraftverken servas och repareras under sommaren.

Det är ju ingen som vågar gå upp i ett vindkraftverk när det är 20 minusgrader.

Därför har jag nu laddat hem väderdata från SMHI, för att kolla hur mycket det egentligen blåser under året. Det var lättare sagt än gjort, eftersom det handlar om stora mängder information. Dataserierna är tillgängliga stationsvis (52 stationer) med data för var tredje timme under 50 år, 1961-2010. Eftersom jag inte vill bli anklagad för att plocka russinen i kakan (vilket jag själv anklagade docent Bertil Persson för) så har jag analyserat all tillgänglig data.

Informationen i figuren presenteras i form av energiinnehållet av vinden, med en normalisering mot årsmedelvärdet. Varje rapporterad vindhastighet har omvandlats till energienheter genom att ta vindhastigheten i kubik. Alla vindhastigheter över 25 m/s har getts energiinnehållet noll, eftersom de flesta vindkraftverk stänger ner vid så höga vindhastigheter. Därefter har medelvärdet för varje dag för varje respektive station beräknats. Därefter medelvärdet för varje dag för hela Sverige, baserat på att stationerna är jämnt fördelade över landet (stationskarta). Därefter medelvärdet för respektive dag under årets 365 dagar, med en jämn viktning under de 50 åren med undantag av skottår då jag uteslutit 29 februari.

Min slutsats av den här analysen är att vindkraftverk producerar mer el under vintern än under sommaren och de gör detta p.g.a. att det blåser mer under vintern än under sommaren, inte p.g.a. att de servas och repareras under sommaren.

Om någon annan kommer fram till andra slutsatser än jag så hoppas jag att ni skriver detta i vårt kommentarsfält eller i ett mail till respektive författare, inte genom att ringa på kontorstid.

 

Publicerad den 28 september, 2011 av Henric Lassesson under kategori(er) Blogg, Förnybart, Mest lästa, Vindkraft, samt under etikett(er), , , , , , , , .

Visa modereringspolicynLämna ett svar