X

Flytande vindkraft – bra idé?

För att följa upp förra veckans svävande vindkraft kommer här dagens framtidsteknik: Ett gigantiskt flytande kombinerat vind- och vågkraftverk med en total effekt på 69 MW (flera sammansatta vind- och vågkraftverk på en plattform). Rätt häftigt koncept måste jag säga. Kolla in artikeln hos Ny Teknik och på Hexicons hemsida.

Det finns dock en liten nackdel med finansieringen av projektet. EU ska sälja 300 miljoner utsläppsrätter för att finansiera ett antal projekt inom ny teknik, varav Hexicon är med och tävlar om en del av pengarna. Försäljningen av utsläppsrätterna kommer ge köparna rätt till att släppa ut 300 miljoner ton CO2. Det skulle kanske varit bättre om man låtit bli att sälja utsläppsrätterna istället och ändå satsat pengar på ny teknik. Eller?

Vilket är egentligen bäst, att bli av med utsläppen genom att inte sälja utsläppsrätterna, eller tillåta utsläppen och låta dem betala för ny teknik?

Teoretiskt sett skulle en annullering av utsläppsrätterna leda till att priset på de övriga utsläppsrätterna i systemet ökar, vilket i sin tur skulle öka incitatmenten för företag att arbeta med energieffektivisering för att på det sättet sälja sina utsläppsrätter. Det här är sjukt komplext och därför är det kanske bäst att satsa de pengar som man kan få just nu och verkligen satsa det på häftig teknik.

Publicerad den 10 mars, 2011 av Andreas Hanning under kategori(er) Blogg, Förnybart, Vågkraft, Vindkraft, samt under etikett(er), , , , .

Visa modereringspolicynLämna ett svar