X

Sveriges elpriser låga i jämförelse

I dagens Expressen och SvD skrivs det om att de svenska elpriserna har ökat näst snabbast i Europa sedan 1999. Den förklaring som SvD ger är att:

Några förklaringar är att utgångsåret 1999 var svenska elpriser relativt låga på grund av välfyllda vattenkraftsmagasin, och slutåret 2009 var flera kärnreaktorer avställda...

Dock är det ingen som tar upp att Sveriges elpriser är relativt låga i en internationell jämförelse. I International Energy Agency's publikation "Key World Energy Statistics 2010" kan man läsa att i ett urval av 25 länder världen över så är elpriserna till industrin långt under medel och priserna till hushåll precis på medel i Sverige. Irland som nämns i Expressens artikel hade dubbelt så höga elpriser som Sverige till industrin och 30 % högre priser till hushåll.

Då kan vi ju börja fråga oss om det verkligen är viktigt att klaga på elpriset. En annan viktig aspekt är att under de senaste 10 åren så har Sveriges elkonsumtion planat ut (data från SCB). Ett elpris, som åtminstone svenska konsumenter anser är högt, påverkar konsumtionen så att vi anpassar oss och därigenom sänker vår elkonsumtion. Exempelvis köper fler personer värmepumpar, vi bygger mer effektiva hus, och några kanske tänkte som Maud Olofsson och satte in mer isolering under de senaste åren. Även om vi köper mer elektronik än aldrig förr, så är varje ny generation av elektronik mer effektiv än den tidigare vilket också bidrar till att åtminstone inte öka förbrukningen så mycket.

Så, vi kanske borde sluta klaga på ett inbillat högt elpris och fortsätta energieffektivisera istället? Den billigaste kilowattimmen är ju faktiskt den oanvända kilowattimmen. Ifall elpriset fortsätter att öka så är det inte heller någon dålig sak. Vi har ett pris på el som är lägre än medel för industrin och på medel för hushållen vilket innebär att vi kan klara av lite högre elkostnader. Dessutom kommer ett högre elpris leda till att vi fortsätter effektivisera så att utplaningen som syns i figuren över förbrukad el på sikt leder till en stadig minskning av förbrukningen.

Sluta klaga på höga elpriser och börja effektivisera!

Publicerad den 8 februari, 2011 av Andreas Hanning under kategori(er) Blogg, Elpriser, Energisystem, Mest lästa, samt under etikett(er), , , , , .

Visa modereringspolicynLämna ett svar