X

Goda nyheter från KTH

Idag släppte KTH (Kungliga Tekniska Högskolan) en pressrelease som jag ser som en riktigt god nyhet. Titeln "Största miljösatsningen i KTH:s historia" visar att KTH vill ta miljö och hållbar utveckling på allvar. De säger att:

KTH ska vara ett av Europas ledande tekniska universitet när det gäller utbildning och forskning också när det gäller miljö och hållbar utveckling

För att förverkliga sin vision tillsätter de även en vicerektor med ansvar för hållbar utveckling och satsar åtta miljoner om året på området. Det är riktigt bra att de satsar stort och visar på vikten av hållbar utveckling i hela organisationen.

Något jag tycker extra mycket om är kommentaren:

Vi ska titta på hur miljö och hållbar utveckling appliceras på samtliga utbildningsprogram och i forskningen. För att lyckas är ett nyckelbegrepp synlig integration. Alla civilingenjörer som examineras från KTH ska kunna bidra till hållbar utveckling på något sätt.

Jag tror faktiskt att de har läst mitt och Anna Priem Abelssons exjobb från förra året där vi konstaterade att svenska företag vill ha ingenjörer som förstår sig på hållbar utveckling och vet hur de kopplar det till sitt dagliga arbete.

Att nu KTH väljer att satsa på att alla ingenjörer ska ha en förståelse för hållbar utveckling visar att universiteten måste möta upp industrins behov av kompetens. Inom hållbar utveckling har det varit lite dåligt med den kompetensförsörjningen tidigare, vilket vi också visade i vårt exjobb.

Men, som sagt, det är bra att KTH satsar. Jag kan ju tillägga att Chalmers har haft en vicerektor för hållbar utveckling i flera år nu och satsade 100 miljoner kronor på sju professurer i miljö och hållbar utvecking från 2000 till 2008 genom Chalmers Environmental Initiative och satsar än mer på området idag. Men det är bra att KTH försöker komma ikapp nu. Fler borde inse att KTH gör rätt i att satsa och själva göra samma sak.

Själv önskar jag ju se en dag när all ekonomiutbildning innehåller ordentliga bitar hållbar utveckling eftersom så mycket gällande hållbar utveckling faller på ekonomiska avväganden och då spelar det ingen roll ifall ingenjörerna förstår sig på hållbar utveckling eller inte...

---

(Miljöaktuellt och Teknik360 skriver också om pressereleasen)

---

(Uppdatering 2011-05-12: Supermiljöbloggen skriver också om det)

Publicerad den 2 maj, 2011 av Andreas Hanning under kategori(er) Blogg, Forskning, Utbildning, samt under etikett(er), , , .

Visa modereringspolicynLämna ett svar