X

Dags för en ny version av Lyxfällan?

Idag är det Earth Overshoot Day enligt Global Footprint Network. Det betyder att mänskligheten nu börjar låna för sin konsumtion under resten av året. Som Global Footprint Network uttrycker det

Humanity is surpassing nature’s budget for the year, and is now operating in overdraft

Det betyder att allt vi gör fram till årsskiften lånar från framtida generationer. Detta resulterar i att det är våra barn, barnbarn, barnbarnsbarn osv som kommer få betala för det vi konsumerar idag. Förmodligen kommer även vi att få känna av denna betalning inom en inte allt för lång framtid, men ändå fortsätter vi konsumera.

I det här läget så tycker jag att det borde vara dags för en ny version av TV3:s program "Lyxfällan". Skälet till det är för att i princip alla avsnitt i Lyxfällan följer ett givet mönster:

  1. En familj har svårt att betala sina räkningar
  2. Lyxfällan dyker upp och konstaterar att de har lånat för mycket och konstaterar även att de betalar ränta på ränta på sina krediter
  3. Ränta på ränta blir ofrånkomligen dyrare och dyrare hela tiden, varför Lyxfällan ser till att minska familjens utgifter radikalt
  4. Familjen lyckas balansera sin budget och gör endast av med samma mängd pengar som kommer in varje månad och i vissa fall kan de till och med sätta undan lite i ett sparkonto. Gemensamt för de flesta är att de under ett eller flera år får dras med återbetalningar till banken för att göra rätt för sig under den tiden de spenderat för mycket.

Likheten med hur vi agerar mot naturen är slående! Vi konsumerar alldeles för mycket och när naturresurserna tar slut fortsätter vi att låna från morgondagens resurser. Eftersom vi konsumerar resurser som vi kommer behöva i framtiden så är det en form av ränta på ränta där vi för varje år slutligen måste betala tillbaka än mer pga vår ökade konsumtion. För tillfället är ligger vi och pendlar någonstans mellan punkt 0 och punkt 1 i Lyxfällans mall, då inte alla har börjat känna av de svårigheter som överkonsumtionen medför.

Det som behövs är en ny version av "Lyxfällan" som tar hand om vår fantastiska överkonsumtion på samhällsnivå och ser till att få oss på rätt väg igen. Vi kan inte fortsätta att låna resurser från framtiden hela tiden. Någon dag kommer krediten att ta slut.

Värt att notera om denna nyhet är att inga svenska tidningar tagit upp ämnet. De som skriver om Earth Overshoot Day är Supermiljöbloggen och WWF. Det här är en stor nyhet, men det faktum att inga tidningar tagit upp ämnet kanske visar hur lågt intresset är bland media och allmänheten att bry sig om vårt överspenderande?

---

Uppdatering 2011-09-27 11:04: Jag hade missat att Rapport hade tagit upp nyheten.

Publicerad den 27 september, 2011 av Andreas Hanning under kategori(er) Blogg, Globalt, Mest lästa, samt under etikett(er), , , .

Visa modereringspolicynLämna ett svar