X

[Gästskribent] Ekologistas får Kinakorrespondent

[important]Idag välkomnar vi vår nya gästskribent, tillika Kinakorrespondent, Alexander Olsson till Ekologistas.[/important]

Jag heter Alexander Olsson och pluggar till Civilingenjör i Kemi och Kemiteknik på KTH. I september 2011 flyttade jag till Peking för att plugga kinesiska. Under höstterminen satt jag och tragglade tecken hela dagarna och under våren byter jag ut bläckdon och rispapper mot biogasproduktion och examensarbete för IVL Svenska Miljöinstitutet här i Peking. Om jag ska vara ärlig har jag faktiskt inte rört en kalligrafipensel sen jag satte min fot i Kina, saker och ting förändras snabbt här. Till exempel sa en av mina kinesiska vänner till mig här om dagen att jag antagligen kunde skriva fler tecken än vad han kan, han använder bara datorn nu för tiden och har glömt bort hur tecknen skrivs. Han överdrev med all säkerhet, precis som han överdriver när han introducerar mig till sina kompisar och säger att jag pratar bra kinesiska, något han verkar ha glömt då han pratar engelska med mig när vi ses i köket och jag för tredje gången inte förstår vad han säger. Mina gästinlägg kommer röra energifrågor i Kina, men jag kan nog inte låta bli att kommentera hur livet i Peking är då och då också.

Jag bor i ett höghus i Peking och det läcker som ett såll. Fönstren är av en-glas typ och utan någon låsfunktion. Istället är de skjutfönster som lämnar ett ordentligt drag i springan mellan fönsterkarmen och fönstret. Det är mer eller mindre regel bland Pekingbor att tejpa för gliporna i fönstren under vintern, vilket jag också har fått göra. Utanför dörren har jag en elmätare. Där kan jag läsa av effekten jag använder samt hur mycket pengar jag har kvar på mitt elkort. Alla lägenheter har ett eget elkort som måste fyllas på hos elbolaget, det gör elanvändningen väldigt visuell. När jag flyttade in gick jag ut och kollade hela tiden och kunde bland annat konstatera att en dusch kostade runt 1 krona, kan det ju vara värt då och då. Duschvattenvärmaren har dessutom en kontakt som jag stoppar i och drar ut manuellt. Så om jag inte tänker använda varmvatten behöver jag inte hetta upp vattnet, utan helt enkelt låta bli att stoppa in kontakten. Det är ju en primitiv lösning men med en timer på en halvtimme får jag lagom med vatten för en dusch och det känns väldigt effektivt att inte slösa mer vatten än jag behöver just då. Sen kan det diskuteras hur effektivt det är att värma vatten med el.

När jag går utanför dörren på morgonen brukar jag titta till luftföroreningsläget. Har en app som plottar data från USAs ambassads pm 2,5 mätstation i östra Peking. pm 2,5 ska vara partiklar som är små nog att penetrera in i blodkärlen och skada organ i kroppen. I kombination med en ordentlig vind kan vi få riktigt fina soliga dagar med lite luftförorening här, men alltför ofta ligger mätdata över det hälsofarliga 150-sträcket. Efter nyår började styret i Peking själva mäta dessa små partiklar med mätstationer över hela staden, något som verkligen är på tiden. Samtidigt släppte kinesiska Naturvårdsverket sin rapport China Green National Accounting Study Report 2009 som beräknar kostnaderna för Kinas miljöförstörelse till 222 miljarder dollar och landet la resurser motsvarande 3,8% av det årets BNP på att städa upp. Rapporten har publicerats sedan 2006. Mätning och visualisering är klassiska ingenjörsverktyg för att åstadkomma förändring. Det är väldigt positivt att regeringen i Kina nu inser att mäta och räkna på konsekvenserna av denna enorma tillväxt.

Det kommer vara väldigt intressant att bo och verka i Kina framöver. Landet står inför enormt stora utmaningar och har en allt större inverkan på planeten. Samtidigt finns en stor potential för biomassa (runt 5000 TWh), vind, solkraft och framför allt för energieffektivisering. I ett land som Kina där regeringen kan – och har – beordra bönderna att producera biogas av skiten i deras svinstior, ja där borde det vara möjligt att ställa om kolkraftverken till biomassaeldade, högeffektiva värmekraftverk och med en energianvändning på över 23 000 TWh (år 2008) kommer denna omställning ha stor inverkan på utsläppen av växthusgaser.

Det är både skrämmande och väldigt upphetsande att vara här och jag ska göra mitt bästa för att förmedla intressanta inlägg om hur det går för den stora, röda draken i öst!

Publicerad den 11 februari, 2012 av Alexander Olsson under kategori(er) Blogg, Blogginfo, Energisystem, Globalt, Övriga miljöfrågor, samt under etikett(er), , , , .

Visa modereringspolicynLämna ett svar