X

Nobel Week Dialogue: Snillen spekulerar

Insåg att jag inte riktigt reflekterade över de inledande talen i mitt förra inlägg. Vill därför kort konstatera att:

  • Anna-Karin Hatt levererade ett trevligt tal om energi- och klimatutmaningar, utan att egentligen säga något. Politiker är ruggigt duktiga på det.
  • Carl-Henric Svanberg lyckades med konststycket att förbanna koldioxidutsläpp och lobba för mer stöd för förnybar energi, samtidigt som han avfärdade förnybar energi som insignifikant en lång tid framöver och lobbade för mer fossila bränslen (gas, till förmån för kol, dock).
  • Institutioner som IEA fyller en jäkligt viktig funktion.

Nåväl, dagens behållning, än så länge, har helt klart varit paneldiskussionen med sex gamla Nobelpristagare. Fruktansvärt skarpa herrar som inte direkt lindade in orden. Eller vad sägs om följande citat (fritt översatt):

Utbildning är jätteviktigt. Mänsklighetens representanter är påfallande okunniga -  de förstår inte vetenskap. De kan omöjligtvis ha fått en bra utbildning i naturvetenskap och teknik

Ekonomi är ingen vetenskap (återkom i flera varianter)

Vi måste bygga ett politiskt och ekonomiskt system som inte är beroende av obegränsad konsumtion och tillväxt

(Om klimatskeptiker) Det är inte så att de är "skeptiska", de vill bara inte veta sanningen

Om du märker att du befinner dig i ett hål - sluta gräv

Att Nobelpristagaren Steven Chu följde upp med en mycket bra presentation av klimatförändringar gjorde inte saken sämre. Mycket bra sammanfattning av situationen, vilka effekter vi kan förvänta oss, och vad som behöver göras. Inga nyheter för den insatte, men väldigt pedagogiskt levererat och dessutom med en viss tyngd bakom (man lyssnar ju faktiskt på en Nobelpristagare).

Publicerad den 9 december, 2013 av Oskar Englund under kategori(er) NWD, samt under etikett(er).

Visa modereringspolicynLämna ett svar